Γιατί με το Νίκο Ανδρουλάκη

Στα χρόνια της έντονης διαμάχης και διαίρεσης στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στους «εκσυγχρονιστές» και μη, δεν ανήκα στις τάξεις των «εκσυγχρονιστών», όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Και μέσα στους κόλπους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ουδέποτε ανήκα στην «ομάδα» υποστηρικτών του Νίκου· αντιθέτως, πάντοτε υπήρξαμε «αντίπαλοι» στα συνέδρια.

 

Συνεπώς, ουδείς μπορεί να θεωρήσει a priori ότι η σημερινή στήριξή μου προς την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία της δημοκρατικής, προοδευτικής, μεταρρυθμιστικής παράταξης, έχει προσωπικό πρόσημο, φιλική διάθεση, συναισθηματικό κίνητρο.

 

Ας τα αφήσουμε  όμως λίγο αυτά στην άκρη και ας μιλήσουμε για την ουσία της πολιτικής…

 

Όχι, δεν είμαι με τον Νίκο επειδή είναι νέος, ο πιο νέος-ίσως- από όλους…

 

Όχι, δεν στηρίζω την υποψηφιότητά του Νίκου επειδή «ήρθε η ώρα της γενιάς μας»…. Προφανώς και η ηλικιακή ανανέωση διαδραματίζει το ρόλο της αλλά δεν είναι το μείζον σε μια χώρα που κυβερνάται από τον Αλέξη Τσίπρα…

 

Όχι, δεν τάσσομαι στο πλευρό του επειδή είμαστε φίλοι,  επειδή βρεθήκαμε μαζί κάποτε στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, επειδή έτυχε να ‘είμαι’ με το Νίκο από παλιά…

 

Όχι, δεν συμπαρατάσσομαι μαζί του επειδή επαγγέλλεται γενικά και αόριστα την ‘αλλαγή’ και την ‘ανανέωση’…

 

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη ‘όχι’ αλλά μεγαλύτερη σημασία έχουν πια τα ‘ναι’!

 

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη συναντηθήκαμε στην πορεία, όταν διαπιστώθηκε συναντίληψη και ταύτιση απόψεων σε μια σειρά κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων.

 

Τις απαντήσεις, λοιπόν, για ποιους πολιτικούς λόγους στηρίζω την υποψηφιότητά του, τις έδωσε με σαφήνεια και ενάργεια ο ίδιος στις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις (debates) που προηγήθηκαν.

 

Στο διά ταύτα λοιπόν με 10+ 1 συγκεκριμένα και κωδικοποιημένα σημεία, που αποτελούν πολιτικές θέσεις και προτάσεις για μια σύγχρονη προοδευτική, μεταρρυθμιστική, σοσιαλδημοκρατική παράταξη: 

  1. - Ψηφιακό κράτος-στελέχωση κρατικού μηχανισμού αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

2.- Αυστηρή αξιολόγηση στο Δημόσιο.

3.- Μείωση κρατικών δαπανών προκειμένου να μειωθεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.4.- Χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρωτοβουλία του Κώστα Σημίτη για το ζήτημα των ταυτοτήτων.

 

5.- Να πατάξουμε τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος που πλήγωσαν τη χώρα αλλά και την παράταξη π.χ η υποχώρηση στην περίπτωση του νομοσχεδίου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό ως χαρακτηριστικού παραδείγματος επιβολής του λαϊκισμού έναντι των μεταρρυθμίσεων.

 

6.- Νέος, ενιαίος φορές με ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα και με παράλληλη ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος της παράταξης.

 

7.- Αυτοκριτική στο ΠΑΣΟΚ για την συγκυβέρνηση με ΛΑΟΣ, για την επιλογή του  «4-2-1» στις κρατικές θέσεις αλλά και για τα φαινόμενα διαφθοράς που σημάδεψαν το κόμμα και την παράταξη.

 

8.- Θεσμικό κόμμα-καθαρές λύσεις από τον κόσμο της παράταξης στο Ιδρυτικό Συνέδριο.

 

9.- Ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ-Το εθνολαϊκιστικό αυτό μόρφωμα δεν έχει καμία σχέση και θέση στην μεγάλη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική οικογένεια, ούτε καν ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις στην ευρωομάδα του S&D.

 

10.-Σαφής καταδίκη και απόδοση της ευθύνης για την καταστροφική πενταετία Καραμανλή (2004-2009) που οδήγησε τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό.

 

11.- Απερίφραστη καταδίκη της Χρυσής Αυγής όχι γενικά και αόριστα ως ακροδεξιού κόμματος αλλά ως εγκληματικής οργάνωσης.

 

12.- Γνώση ευρωπαϊκών θεμάτων-Ευρωπαικές παραστάσεις-Διεθνείς επαφές- Εμπειρία στο χειρισμό χαρτοφυλακίων με ευρωπαϊκή διάσταση.

 

      Τώρα είναι η ώρα της πράξης…τώρα είναι η ώρα της δράσης…μα, συνάμα, και η ώρα της κρίσιμης επιλογής….

 

      Τώρα είναι η ώρα του απτού, του συγκεκριμένου, του ορισμένου…

 

      Δεν είναι η στιγμή για παρωχημένους βερμπαλισμούς, για φληναφήματα, για ρητορική περασμένων δεκαετιών…

 

      Πιάνουμε το νήμα…συμμετέχουμε και ψηφίζουμε στις 12 Νοέμβρη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον…

 

      Επιστρέφουμε στην πολιτική ! 

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.