Με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σαουδική Αραβία. Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.

 

Η Ευρωβουλή καλεί έτσι την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

 
Το ψήφισμα το συνυπέγραφαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (εκτός από την ακροδεξιά «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», της οποίας ηγείται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν). Από ελληνικής πλευράς το ψήφισμα συνυπέγραφαν από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά η Κωνσταντίβα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Νίκος Χουντής (ΛΑΕ) και από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.).
 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.