Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στο Λονδίνο Μαρία Καστρισιανάκη, με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώνεται στη Βουλή των Κοινοτήτων η δεύτερη συζήτηση επί του προτεινόμενου από την κυβέρνηση νόμου αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Επεισοδιακή αναμένεται η ψηφοφορία της δεύτερης συζήτησης του νόμου αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τον σωρευτικό νόμο που θα αντικαταστήσει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα υπαχθεί στο βρετανικό Δίκαιο. Το κυβερνών κόμμα σπαράσσεται από την διαμάχη φιλοευρωπαίων και αντιευρωπαίων βουλευτών με τους υπουργούς να προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη, απειλώντας πως η καταψήφισή της πρότασης νόμου θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια με κίνδυνο να φέρει τους Εργατικούς στην εξουσία.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το νόμο εφόσον δεν γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις τις οποίες έχει καταθέσει. Η πλειοψηφία των βουλευτών καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ως μια προσπάθεια να παρακαμφθεί το Κοινοβούλιο παραβιάζοντας δημοκρατικούς θεσμούς που ισχύουν στη Βρετανία εδώ και αιώνες. Έφτασαν μάλιστα σε σημείο βουλευτές και αναλυτές να καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι ακολουθεί το παράδειγμα του Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Υπερβολή, αναμφίβολα, που όμως είναι ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί.

 

Τον Ιανουάριο η τελική ευθεία

 

Σε αυτή τη δεύτερη φάση, της συζήτησης του νομοσχεδίου δεν αναμένεται ήττα ή ανατροπή της κυβέρνησης χάρη και σε ένα αριθμό βουλευτών του Εργατικού Κόμματος που εκλέγεται σε περιοχές στις οποίες υπερψηφίστηκε το Brexit και οι οποίοι ζητούν να εξαντληθούν όλα τα όρια του διαλόγου και απειλούν να απόσχουν της ψηφοφορίας.

 

Ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το νομοσχέδιο με όποιες τροπολογίες γίνουν δεκτές, θα τεθεί σε τρίτη και τελική συζήτηση και ψηφοφορία τον Ιανουάριο. Έως τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο, ακόμη και αλλαγή ηγεσίας στο επερχόμενο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.