Την τεράστια σημασία της δικαιοσύνης στο κομμάτι της οικονομίας και της ανάπτυξης ανέδειξε η επιστημονική εκδήλωση "Δικαιοσύνη ως Πυλώνας Ανάπτυξης" που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιριών Ελλάδας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου δικαίου, Σπύρος Φλογαϊτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου δικηγορικών Εταιριών Ελλάδας Λεωνίδας Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος του ινστιτούτου για τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη Νικόλαος Κανελλόπουλος.

 

Κεντρικός ομιλητής, ο Υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κόντονής, που έκανε λόγο για ανάγκη πολυδιάστατης προσέγγισης στην ανάπτυξη και την οικονομία. "Επιβάλλονται εναλλακτικές προσεγγίσεις προ κειμένου η ανάπτυξη να είναι κοινωνικά δίκαιη." , τόνισε αναφερόμενος και σε πρόσφατες δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

"Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη εξαρτάται, έρχεται από τη δικαιοσύνη. Ένα λειτουργικό δικαστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επενδύσεις. Πρέπει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα , αφού όταν τα δικαστικά συστήματα λειτουργούν υπάρχει θετικός αντίκτυπος ακόμη και στη δανειοδότηση των τραπεζών.", πρόσθεσε.

 

Ο κ. Κοντονης αναφέρθηκε σε στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου , για βελτίωση της αποδοτικότητας. "Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί παρεμβάσεις σε κάθετο επίπεδο. Αναβάθμιση υποδομών, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ολοκληρώνεται η μελέτη για την αποκέντρωση του πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ ολοκληρώνεται και η μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά στη Ράλλειο σχολή. "

 

"Μεταξύ άλλων, ολοκληρώνεται το ηλεκτρονικό ποινικό μητρώο, αλλά και η ηλεκτρονική υπηρεσία καταστημάτων κράτησης. " είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας αναφορά σε σειρά παρεμβάσεων που στοχεύουν στην βελτίωση της δικαστικής λειτουργίας, αλλά και σε νομοθετικές παρεμβάσεις στη διοικητική δικαιοσύνη για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. "

 

"Ανάπτυξη υπάρχει μόνο εκεί που υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Για την κυβέρνηση μας, η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρχει. " κατέληξε ο Υπουργός. "Ο δημοκρατικός πολίτης αποβλέπει σε δικαίους κανόνες, μάχεται τη συσσώρευση πλούτου. Την επιδιώκει ισότιμα για όλους ώστε όλοι να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου. Για αυτά γεννήθηκε η αριστερά.

 

"Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος του πόθεν έσχες να είναι αποτελεσματικός. Για αυτό κρίναμε ως απαραίτητη και τη δήλωση των μετρητών και πολύτιμων ειδών. Το μέτρο αυτό βοηθάει στην θωράκιση των θεσμών και τη διαφάνεια. Απαντά σε εύλογα και πάγια αιτήματα της κοινωνίας. Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι κορωνίδα της πολίτικης μας και όσοι μιλούν διαφορετικά είναι κακόπιστοι και υποτιμούν τις κυβερνητικές προτάσεις. Πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για ωμές παρεμβάσεις. Όπως δε είπε χθες και ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης, οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη δε γίνονται υπό το φως της μέρας.

 

Στα όσα είπε ο κ. Κοντονης απάντησε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, υπεραμυνόμενος του έργου του, ενώ ανέφερε πως "δεν μας φταίνε οι ξένοι, άμα η κυβέρνηση υιοθετεί λογικές Δεν Πληρώνω". "Η ιστορία με το πόθεν έσχες είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο.", πρόσθεσε απαντώντας στις αναφορές περί πόθεν έσχες από τον κ. Κόντονή. "Είναι λάθος ο σχολιασμός σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις. Ακόμη και με μια ψήφο να κρίνει το συμβούλιο τη επικρατείας περί πόθεν έσχες, θα πρέπει όλοι να το σεβαστούμε. "Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια." κατέληξε. Από τη μεριά του ο πρώην υφυπουργός δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης ανέφερε ότι η "κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για τις ελλείψεις στην δικαιοσύνη" ενωρίτερα χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κοντονή περί πόθεν έσχες "θεσμική έκτροπη".

 

"Συνεχίζει ο Υπουργός αυτήν την απαράδεκτη πρακτική των παρεμβάσεων σε ανοιχτές υποθέσεις" είπε χαρακτηριστικά. Την πολύτιμη εμπειρία του από τις δικαστικές αίθουσες μετέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής, ενώ την ακαδημαϊκή διάσταση έδωσε αναπληρωτής καθηγητής της πολίτικης φιλοσοφίας ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής, αναφερόμενος στην ανάγκη θεσμική θωράκισης της δικαιοσύνης από διάφορες ομάδες πίεσης. Την ανάγκη αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης υπογράμμισε και ο γραμματέας του Συνδέσμου δικηγορικών Εταιριών Μάριος Μπάχας, που τόνισε πως "αν θέλουμε επενδύσεις πρέπει να νομοθετήσουμε άμεσα"

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.