Χθες τα ξημερώματα (σε ώρες Ελλάδας) οι The New York Times αποκάλυψαν την είδηση (διαβάστε εδώ) πως πέρσι το καλοκαίρι ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απόλυση του Ειδικού Ανακριτή Ρόμπερτ Μύλλερ, ο οποίος θα θυμάστε πως διεξάγει την ποινική έρευνα για την πιθανή συμπαιγνία μεταξύ Τραμπ και Ρώσων και για την παρεμπόδιση Δικαιοσύνης με την απόλυση του Τζέιμς Κόουμυ, πρώην διευθυντή του FBI.

 

Η διαταγή τελικά δεν εκτελέστηκε, διότι ο εντολοδόχος Ντον ΜακΓκαν, νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, απείλησε να παραιτηθεί παρά να εκτελέσει την εντολή, προειδοποιώντας πως θα επακολουθούσε χάος και πολιτειακή κρίση, όπως ακριβώς ήδη εκείνη την εποχή προέβλεπαν γερουσιαστές και βουλευτές κάθε φορά που τους ερωτούσαν οι δημοσιογράφοι για το ενδεχόμενο. Έτσι ο Τραμπ υποχώρησε κι ανακάλεσε.

 

Όμως υπενθυμίζω πως επανειλημμένως πέρσι τόσο ο Τραμπ όσο και παράγοντες του Λευκού του Οίκου επέμεναν ν’ απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις πως ποτέ μα ποτέ και τριπλά ποτέ κάτι τέτοιο δεν πέρασε απ’ το προεδρικό μυαλό. Τον Αύγουστο του 2017 ο Τραμπ δήλωσε «Δεν το ’χω σκεφτεί καθόλου» (“I haven’t given it any thought”), δυο μήνες δηλαδή μετά την εντολή απόλυσης που είχε δώσει και κατόπιν ανακάλεσε.

 

Κατά τραγική ειρωνεία, μια απόπειρα απόλυσης του λειτουργού της Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μύλλερ που ερευνά υπόθεση απόλυσης λειτουργού της Δικαιοσύνης απλώς ενισχύει περαιτέρω την εικόνα ενός προέδρου με τάσεις παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης. Από καιρού άλλωστε στην αρθρογραφία των ΗΠΑ, όπως στο Lawfare και στις μεγάλες εφημερίδες (WaPo, NYT) , πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ειδικών πως ο Μύλλερ μάλλον ήδη διαθέτει ισχυρά τεκμήρια (βλ. τις ίδιες τις κατά καιρούς δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ) που στηρίζουν την υπόθεση ότι η απόλυση Κόουμυ αποσκοπούσε ακριβώς στην παύση της έρευνας του FBI για την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και την πιθανή συμπαιγνία της εκστρατείας Τραμπ με τους Ρώσους.

 

Ερωτηθείς χθες ο πρόεδρος ποιόν ορισμό δίνει στη λέξη «συμπαιγνία», απάντησε στον ρεπόρτερ «ξέρεις, δώσε εσύ ένα ορισμό για μένα, εγώ απλά θα πω πως δεν υπήρξε συμπαιγνία». Επομένως διακηρύσσει πως κάτι που δεν γνωρίζει τί σημαίνει σίγουρα πάντως δεν υπήρξε.

 

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή στη συμπεριφορά των νομικών συμβούλων του προέδρου κατά τους τελευταίους μήνες, έπειτα από την απομάκρυνση του τέως επικεφαλής της ομάδας, κι επικίνδυνα ασταθούς Μαρκ Κάσοβιτς, είναι η συχνή πυκνή τους διακήρυξη προς πάσα κατεύθυνση και προς τον πρόεδρο πως όπου να ’ναι η έρευνα Μύλλερ έβαινε προς την περάτωσή της. Ο ισχυρισμός αυτός ξένιζε τους πάντες, όμως φαίνεται τώρα πως, σύμφωνα με το άρθρο των NYT, ο νέος επικεφαλής δικηγόρος Τάι Κομπ αγωνιζόταν καθημερινώς και κατάφερνε να πείσει τον ίδιο τον Τραμπ πως η έρευνα έτεινε να κλείσει και μάλιστα χωρίς αποτελέσματα, ώστε χρονοτριβώντας να τον αποτρέψει απ’ την επανάληψη τέτοιας εντολής, προκειμένου να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτειακή κρίση στις ΗΠΑ.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.