To CNN έβγαλε την είδηση πως ο Ειδικός Ανακριτής Ρόμπερτ Μύλλερ που ερευνά ποινικώς τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και την πιθανή συμπαιγνία του Κρεμλίνου με την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ έχει στρέψει την προσοχή του στον γαμπρό του προέδρου, τον σύζυγο της Ιβάνκα, Τζάρεντ Κούσνερ (διαβάστε εδώ). Ήταν κάτι που κυκλοφορούσε τουλάχιστον απ’ τον Νοέμβρη του 2017, αλλά τώρα το ρεπορτάζ έρχεται με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

 

Ο Κούσνερ, γιος καταδικασμένου κακουργηματία, μοιάζει να είναι το αντίθετο του πεθερού του όσον αφορά τη συμπεριφορά και το ταμπεραμέντο του, έχοντας μιλήσει μονάχα μια φορά στα μικρόφωνα απ’ την στιγμή που πρωτοξεκίνησε το 2014 η εκστρατεία του Τραμπ μέχρι και σήμερα. Αντιθέτως, όταν προκύπτουν προβλήματα στον Λευκό Οίκο προτιμά να πετιέται για ολιγοήμερες διακοπές με την Ιβάνκα (διαβάστε εδώ), αποφεύγοντας τους προβολείς, μολονότι βέβαια κατέχει θέση συμβούλου στο Οβάλ Γραφείο για όλα τα σημαντικά ζητήματα του γαλαξία μας, χωρίς όμως να έχει αποστεί απ’ τις επιχειρήσεις του,—όλα τα προλαβαίνει.

 

Ο Κούσνερ κατέχει ένα υπερχρεωμένο πορτφόλιο από real estate, και μεταξύ των δανειστών του είναι η Deutsche Bank, η οποία του έδωσε ένα θαυμάσιο κι εξαιρετικά απαραίτητο δάνειο $285 εκατομμυρίων λίγο πριν τις εκλογές του 2016 (διαβάστε εδώ). Λίγο αργότερα, η ίδια τράπεζα παραδέχθηκε πως διευκόλυνε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Ρώσων βαρώνων του οργανωμένου εγκλήματος κι άλλων σκοτεινών παραγόντων, ύψους $10 δισεκατομμυρίων (λεπτομέρειες εδώ).

 

Επιπλέον, ο Κούσνερ έχει αναμιχθεί σε μπίζνες με real estate με Ρώσους που εσχάτως ερευνώνται και γι’ άλλες υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος (λεπτομέρειες εδώ).

 

Μάλλον τον απεχθάνονται τουλάχιστον δύο τέως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που ήδη συνεργάζονται με τον Ρόμπερτ Μύλλερ: ο Στηβ Μπάννον, που έχει ήδη μιλήσει στην ανακριτική ομάδα του Μύλλερ (λεπτομέρειες εδώ απ’ την πλέον πρόσφατη αρθρογραφία), και ο Μάικλ Φλυν, τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, ο οποίος έχει ήδη ομολογήσει την ενοχή του για παραπλάνηση του FBI σχετικώς με τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους. Τo Vox δημοσίευσε άρθρο τον περασμένο Δεκέμβρη με τον πολύ αποκαλυπτικό τίτλο «Γιατί η ομολογία του Φλυν θα μπορούσε να σημαίνει άσχημα νέα για τον Τζάρεντ Κούσνερ». (Η νεοελληνική απόδοση δική μου)

 

Είναι πιθανόν η Ρωσία να μην είναι η μόνη δύναμη που έχει αξιοποιήσει τον Κούσνερ για δικό της όφελος και προς ζημίαν των ΗΠΑ. Ο The New Yorker δημοσίευσε εκτενέστερο άρθρο αναφορικά με το πώς κινεζικά συμφέροντα ίσως χειρίζονται τον Κούσνερ σε συναντήσεις όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε στελέχη του State Department και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους (λεπτομέρειες εδώ).

 

Κάμποσοι αναλυτές (ενδεικτικά εδώ) έχουν εκφράσει την εκτίμηση πως ο Κούσνερ είναι ένας εκ των πιθανότερων δορυφόρων του Τραμπ που εναντίον τους θ’ ασκηθούν ποινικές διώξεις, κάτι που μάλλον θα οδηγήσει στην άμεση χορήγηση χάριτος απ’ τον πεθερό του, εξέλιξη που με τη σειρά της θα πυροδοτήσει συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.