Η πολύκροτη και πολυαναμενόμενη επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα. Από την προεκλογική περίοδο, ακόμη, ο νέος Γάλλος Πρόεδρος αντιμετωπίστηκε ως ο ηγέτης της αλλαγής, ως ο νέος που μπορεί να καταφέρει το διαφορετικό και να κερδίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, με την Ακροδεξιά να κάνει «πάρτι» στην Ευρώπη. Ο Εμμανουέλ Μακρόν επικράτησε στις γαλλικές εκλογές και δείχνει διατεθειμένος να επικρατήσει και στην Ευρώπη.

 

Χθες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, εκκίνησε δυναμικά. Επέλεξε την ιδανική χώρα. Μία χώρα γεμάτη ιστορία και συμβολισμούς. Και με ένα φόντο σημειολογικό: την Πνύκα. Επέλεξε μία χώρα που δοκιμάστηκε ίσως όσο καμία άλλη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να δοκιμάζεται. Μία χώρα που με την παραμονή της και την πορεία της πιθανώς να (υπο)δείξει το μέλλον της Ευρώπης, τη συνεκτικότητα και την αντοχή της. Επέλεξε, ακόμη, να ξεκινήσει την ομιλία του στα ελληνικά. Γιατί, η σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία είναι διαχρονική. Από την ένταξή μας στην ΕΟΚ με τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν μέχρι την παραμονή μας στην ΕΕ το ’15 με τον Ολάντ. 

 

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατήγγειλε τον τεχνοκρατισμό – που κακά τα ψέματα δικοί μας πολιτικοί έχουν σαν ολοκληρωτική ιδεολογία - και φρόντισε να μην περιοριστεί σε οικονομικής φύσεως θέματα, μιλώντας, βέβαια, για το νόμισμα και την οικονομία. Όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, με αποκορύφωμα το Brexit, δεν είναι όλα αριθμοί. Ο Μακρόν έδειξε πως αυτό το έχει αντιληφθεί καλύτερα από τον καθένα εντός ΕΕ. Και στο σημείο αυτό, θα τολμήσω να πω ότι αποπειράθηκε να συντάξει μία νέα «ευρωπαϊκή ιδεολογία». Ενέταξε στην ομιλία του το μείζον θέμα της δημοκρατίας στην ΕΕ και την αξιοπιστία αυτής στα μάτια των πολιτών της. Μίλησε για όσα δεν έχουμε συνηθίσει τους άλλους ηγέτες να λένε. Συνήθως, ακούμε μόνο μακρόσυρτες ομιλίες με νούμερα. Και τα νούμερα, πλέον, κουράζουν και εξαγριώνουν.

 

Ζήτησε την αλλαγή των θεσμών απορρίπτοντας τη συνήθη και αυστηρά τεχνοκρατική διαχείριση. Ζήτησε μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου, ενώ πρότεινε μία ευρωπαϊκή συνέλευση έναντι στην επικύρωση των αποφάσεων της ΕΕ μέσω των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών - μελών ή μέσω της διενέργειας δημοψηφισμάτων. Μία από τις σημαντικότερες φράσεις του για τη χώρα μας κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο που κράτησα: «Δεν είναι ο ρόλος του Δ.Ν.Τ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως έκανε με την Ελλάδα». Και συνέχισε ιδιαίτερα υποστηρικτικός για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας», «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας ήθελε πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις», «Χρειαζόμαστε μια εσωτερική δύναμη». Και επεσήμανε στην Ευρώπη ποια θα πρέπει να είναι η στάση της: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Έγιναν πολλές θυσίες. Απαραίτητη η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη».

 

Έθιξε σοβαρά το ζήτημα μίας κοινωνικής Ευρώπης με οικονομική υπόσταση, προτείνοντας τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού κοινού Νομισματικού Ταμείου, με κοινό υπουργό Οικονομικών. Δεν είναι τυχαίο δε, πως η Γερμανία επιθυμεί ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», ενώ η Ελλάδα επιθυμεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές.

 

Ο Μακρόν ήρθε εδώ, όχι μόνο για τις οικονομικές συμφωνίες, αλλά, κυρίως, για την προώθηση της δικής του πολιτικής και στρατηγικής. Και η σύγκριση με τον Ομπάμα είναι αναπόφευκτη, καθώς πρόκειται για τον τελευταίο άνθρωπο που έδωσε το δικό του ιδεολογικό στίγμα εδώ και δεκαετίες. Ο ένας, όμως, ήρθε στο τέλος του και ο άλλος βρίσκεται, μόλις, στην αρχή του. Αμφότεροι έκαναν κοινή, στρατηγική, επιλογή: Την Ελλάδα.

 

Η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη να ανακτήσει τη χαμένη της ισχύ και να μπει ξανά στο παιχνίδι ως το αντίπαλο δέος της Γερμανίας, του Σόιμπλε και της ηγεμονίας της. Το κέρδος της χώρας από όλο αυτό; Στην καθημερινότητα μας προς το παρόν μικρό.

 

Η Ελλάδα έχει καταφέρει το εξής παράδοξο: Να είναι το κέντρο και να βρίσκεται στην άκρη.

 

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.