Οι όμορφοι άνθρωποι ήρεμα φεύγουν

Η όμορφη Ζωή, έφυγε ήρεμα. Ένα πρωινό δίπλα από τον άντρα που αγάπησε όσο τίποτα άλλο, τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Ο σύζυγός της φανερά καταβεβλημένος στάθηκε, μέχρι την τελευταία στιγμή στο πλευρό της αγαπημένης του. Τα λόγια του συγκινητικά, λόγια που αρμόζουν σε κάθε γυναίκα που αγαπήθηκε πραγματικά:  

Στέκομαι πλάι σου, σε κρατώ αγκαλιά και θέλω να σου μιλήσω, όπως δεν είχα κάνει ποτέ: στις δύσκολες στιγμές που συνέπεσε να περάσουμε μαζί, αν σου στάθηκα μία φορά εσύ μου στάθηκες δέκα. Ήξερες να φιλιώνεις με τον εχθρό, να χάνεις γενναιόδωρα. Σ΄ όλη σου τη ζωή δεν δέχτηκες το μαύρο και στο πένθος που από νωρίς σ΄ εγκλώβιζε, εσύ απαντούσες με λευκό. Ανέτρεψες το σκοτάδι για να βρεθείς από τη μεριά του φωτός. Ένα κορίτσι που ο κόσμος σε βάφτισε με αγάπη “Ζωίτσα”. Το στεφάνι που μας έδεσε πριν από 41 χρόνια είναι και θα παραμείνει ζωντανό και φωτεινό, όπως ήθελες

  Η ζωή της βγαλμένη όχι από παραμύθι, αλλά από την πραγματικότητα, αυτή την πραγματικότητα που όσο σε πονάει, τόσο σε γιατρεύει.  Η Ζωή αγαπήθηκε. Αγαπήθηκε όσο λίγες γυναίκες. Ερωτεύτηκε παράφορα, πόνεσε έκλαψε και αναγεννήθηκε μέσα από τις πληγές της. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της:  

Εγώ είχα το ελάττωμα να ερωτεύομαι. Έτσι, στα νιάτα μου δεν έβλεπα ποτέ τι συνέβαινε γύρω μου, αν κάποιοι ήταν ερωτευμένοι μαζί μου, αλλά μόνον ότι συνέβαινε στο σπίτι μου. Και στο σπίτι μου δεν έπεφτε ξερός ο άνδρας που είχα δίπλα μου, αλλά έπεφτα εγώ ξερή. Ένιωσα έντονους έρωτες και είμαι ευτυχής για αυτό. Άλλωστε, ο ανέραστος άνθρωπος είναι σακάτης

 Η Ζωή, η όμορφη Ζωή δεν υπήρξε ποτέ σακάτισσα, υπήρξε γενναιόδωρη, όσο πόνο και αν είχε ζήσει. Παντρεύτηκε τον Πέτρο Κουτρουμάνο με τον οποίο απέκτησε την πρώτη της κόρη Μάρθα Κουτρουμάνου. Ο γάμος τους όμως δεν κράτησε πολύ γιατί η πληθωρική Ζωή δεν άντεξε των παλαιών αρχών σύζυγό της ο οποίος γινόταν καταπιεστικός. Έτσι μια μέρα με δύο βαλίτσες στο ένα χέρι και με τη μικρή Μάρθα στο άλλο χέρι, έφυγε από το σπίτι.Πολύ μεγάλος υπήρξε και ο έρωτάς της με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Για εκείνην άλλωστε τραγούδησε εκείνος και το "Ξανθή, αγαπημένη Παναγία". Λίγο καιρό αργότερα και εντελώς ξαφνικά, ήρθε στη ζωή της ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μάλιστα η ίδια έλεγε πως πριν έρθει στην ζωή της ο δικός της Αλέξανδρος: "Πριν από τον Αλέξανδρο, οι περισσότεροι άνδρες με αντιμετώπιζαν σαν τη Ρίτα Χέιγουορθ:  

Κοιμόντουσαν με τη Λάσκαρη και ξυπνούσαν με τη Ζωή. Έχω ερωτευτεί μέχρι θανάτου. Έχω πέσει στα πατώματα, έχω φάει κλοτσιές, έχω φάει κέρατο. Γιατί ερωτεύονταν τη Λάσκαρη και όχι τη Ζωή. Ξυπνούσαν και έλεγαν "τι σταρ είναι αυτή να μαγειρεύει, να πλένει και να φροντίζει το σπίτι;". Γιατί ήθελαν να με βλέπουν όπως με είχαν στο μυαλό τους. Ενώ εγώ ήθελα να με βλέπουν όπως είμαι.

 Τον γνώρισε ενώ είχε πάει για μια προσωπική της υπόθεση, στο γραφείο. Ο Λυκουρεζος αμέσως γοητεύτηκε από την όμορφη Ζωή, Αλλά αρχικά είχε στο μυαλό του, στο πως θα φέρει εις πέρας την υπόθεση. Τελικά όμως αποφάσισε να της τηλεφωνήσει για το πρώτο τους ραντεβού. Μετά από τρεις μήνες ανέβηκαν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα σκαλιά της εκκλησίας. Η Ζωή μάλιστα είχε μιλήσει πολλές φορές για τις απιστίες του Αλέξανδρου Λυκουρέζου: 

Το να εκδικηθείς με το ίδιο νόμισμα το θεωρώ τόσο κουτό. Δεν κερδίζεις τίποτα. Οι ξένες πολύ όμορφες σταρ δεν έχουν όλες απατηθεί; Συνήθως η γυναίκα η ωραία είναι αυτή που την πληρώνει. Οι άντρες είστε αδηφάγοι, δεν λειτουργείτε με το συναίσθημα. Αγαπάτε μια γυναίκα και πολύ εύκολα μπορεί να πάτε με μία άλλη και αύριο το πρωί να το έχετε ξεχάσει. Δεν το δέχτηκα, υπέφερα, αλλά στη ζυγαριά με τα καλά και τα λάθη του Λυκουρέζου υπερίσχυσαν τα πάρα πολύ καλά που έχει. Για τον Αλέξανδρο δεν ξέρω, εγώ δεν το σκέφτηκα. Σκέφτηκα ότι δεν πάει, ότι πρέπει να το πολεμήσω, ότι πρέπει να δουλέψω. Θέλει πολλή δουλειά. Είναι έτσι δεδομένο τον πήρα και τελείωσε; Δεν είναι δεδομένο τίποτα! Θέλει πολλή δουλειά! Τον έχω πιάσει 100 φορές! Μία φορά ήθελε να με κυνηγήσει αλλά δεν μπορούσε γιατί ήταν σε μια άσχημη κατάσταση. Αλλά τον λατρεύω! Τον λατρεύω! Είναι όμορφος, είναι γοητευτικός, είναι ο άνθρωπός μου! Τον αγαπάω! Το πιο εύκολο είναι να τα τινάξεις όλα στον αέρα, το δύσκολο είναι να τα κρατήσεις.

 Η Ζωή είχε πονέσει πολύ, και ήξερε μέσα από τον πόνο της να συγχωρεί, να αγαπά και να πολεμά για την αγάπη της.Άλλωστε ήξερε πως το μόνο πράγμα που έχει ουσία στη ζωή είναι η συντροφικότητα:  

Η αγάπη είναι το μυστικό. Η συντροφικότητα. Το νοιάξιμο. Αυτό ήθελα πάντα. Και να συνειδητοποιούν πως είμαι η Ζωή, είτε στο σπίτι μου, είτε στο πλατό, είτε στις δημόσιες εμφανίσεις μου.

 Η Ζωή έφυγε όπως ήθελε. Ήρεμα δίπλα στον σύντροφο της ζωής της. Στο σύντροφο που αγάπησε τα πάθη της, τα λάθη της, και την κόρη της σαν δική του κόρη. Στο σύντροφο της που σήμερα κατέρρευσε γιατί δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι θα γυρνούσε πίσω σπίτι, χωρίς την αγαπημένη του Ζωή, τη ζουζού του, όπως την έλεγε. Γιατί έτσι αγαπιούνται οι άνθρωποι, αληθινά, βαθιά, ουσιαστικά, μέχρι το τέλος. Γιατί όπως έχει γράψει και ο Οδυσσέας Ελύτης : Θά πενθώ πάντα -- μ’ακούς; -- γιά σένα,μόνος,στόν ΠαράδεισοΘά γυρίσει αλλού τίς χαρακιές Τής παλάμης,η Μοίρα,σάν κλειδούχος Μιά στιγμή θά συγκατατεθεί ο Καιρός Πώς αλλιώς,αφού αγαπιούνται οι άνθρωποιΘά παραστήσει ο ουρανός τα σωθικά μας Καί θά χτυπήσει τόν κόσμο η αθωότητα

Μέ τό δριμύ του μαύρου του θανάτου.

Σχόλια (1)

 • anon
  Αθανάσιος Γιανν... (χωρίς επαλήθευση)

  Υπέροχη ολοζωντανη καρδιακή περιγραφή κυρία Ελισάβετ .

  Απιστευτα Αληθινά Βαθύτατα Συγκινητικό το Υπέροχο Άρθρο Σας !!!! !!!

  ( Παρακαλώ θερμά όποτε υπάρχει δυνατότητα ας επικοινωνησουμε για αναδειξη παρομοιου θεματος στο τηλέφωνο 690 617 4140 και email justinianiimperatoris@gmail.com . )

  Αυγ 25, 2017

Leave a comment

Plain text

 • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.