Το BuzzFeed δημοσίευσε ένα εξαιρετικό αρθρο την περασμένη Παρασκευή (διαβάστε εδώ) που παραθέτει περιληπτικά τα ευρήματα του ρεπορτάζ του σχετικά με όλες τις πωλήσεις ακινήτων οριζόντιας ιδιοκτησίας του Προέδρου Τραμπ τα τελευταία τριάντα χρόνια στις ΗΠΑ προς αγοραστές των οποίων η ταυτότητα παρέμεινε άγνωστη και οι οποίοι πλήρωσαν με μετρητά (!), κάτι που ενδεικνύει περιστάσεις, όπου το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ήταν παραπάνω από δυνατόν.

 

Πάνω από χίλια τριακόσια τέτοια ακίνητα πωλήθηκαν σε εταιρείες-φαντάσματα, κι όχι σε φυσικά πρόσωπα, κι έτσι δεν μάθαμε ποτέ ποιος πραγματικά τα αγόρασε. Συνάμα, δεν ελήφθησαν ενυπόθηκα δάνεια για την αγορά τους. Ο αριθμός τους ανταποκρίνεται σε κάτι παραπάνω από το ένα πέμπτο των ακινήτων που πούλησε ο Τραμπ κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστημα.

 

Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Διότι, όπως υπογράμμισα στην αρχή, τέτοιες αδιαφανείς περιστάσεις είναι ιδανικές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στο άρθρο ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε (η απόδοση στα ελληνικά δική μου): «Έμποροι ναρκωτικών, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, πρόσωπα που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, κι άλλοι εγκληματίες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις αγοραπωλησίες real estate για να αποκρύψουν τις παράνομες προσόδους τους, τις ταυτότητές τους, και για να ξεπλύνουν τα κεφάλαιά τους.»

 

Οι πωλήσεις αυτές, σύμφωνα με τον υπολογισμό του άρθρου ανέρχονται στο ποσό του $1,5 δισεκατομμυρίου. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε το δημοσίευμα, μολονότι ένας παράγοντας του ομίλου Τραμο δήλωσε ανωνύμως πως τέτοιες αγοραπωλησίες δεν είναι σπάνιες.

 

Είναι περίπου βέβαιο πως η ανακριτική ομάδα του Ρόμπερτ Μύλλερ ερευνά καί τέτοιες ύποπτες συναλλαγές του Τραμπ, κάτι που προκύπτει από την σχετική επαγγελματική, διωκτική εμπειρία συνεργατών του σε τέτοιες υποθέσεις, όπως έχω επισημάνει σε παλαιότερα άρθρα μου.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.