Ο ατραγούδιστος ήρωας

Μου έτυχε προ ετών να με βοηθήσει ένας άνθρωπος, ή έτσι μου φάνηκε αρχικά. Λέω πως έτσι μου ’χε φανεί, διότι έτσι ήθελα να το νοηματοδοτήσω τότε.
 
Μου τον σύστησαν και συμφωνήσαμε να με βοηθήσει σε κάτι που ’ταν πολύ κρίσιμο για μένα, ή έτσι νόμιζα τότε, κι εννοώ καί την κρισιμότητα του πράγματος καί την φύση της στήριξης που μου υποσχέθηκε πως θα μου παρείχε.
 
Τώρα διαπιστώνω με την απόσταση του χρόνου ανάμεσα στα γεγονότα εκείνης της εποχής και στην ψυχραιμία του σήμερα πως επειδ’ είχα πείσει τον εαυτό μου εκείνα τα χρόνια πως το διακύβευμα ήταν μεγάλο, είχα πέσει και στην πλάνη πως κι η συνδρομή του ανθρώπου αυτού θα ήταν μια κρίσιμη κι αποφασιστική βοήθεια προς την επίτευξη του στόχου που ’χα θέσει.
 
Μερικές φορές, αν όχι συχνά, μας συμβαίνει λοιπόν να δίνουμε αξία στις πράξεις των ανθρώπων και κυρίως να διαβάζουμε προθέσεις πίσω απ’ τις ενέργειές τους στηριγμένοι μονάχα στα συμφραζόμενα που νοηματοδοτούν την αντίληψη της θέσης μας μέσα στα πράγματα. Σύνθετο αυτό; Ας το ξετυλίξω λίγο.
 
Είμαστε που λέτε εμείς μέσα στον κόσμο. Καλά μέχρι εδώ; Στον κόσμο γύρω μας συμβαίνουν ένα σωρό πράγματα, και μερικά απ’ αυτά έχουν ειδικό νόημα για μας, ας πούμε επειδή μας αφορούν με κάποιον τρόπο, λογουχάρη μας επηρεάζουν, μας ενδιαφέρουν, θα θέλαμε να τα ελέγξουμε ή να τα διαχειρστούμε με τρόπο ωφέλιμο για μας και για τα σχέδιά μας, και τα παρόμοια. Αυτά είναι επομένως τα συμφραζόμενα της στιγμής για μας, των καταστάσεων, των περιστάσεων που μας αφορούν, και μέσα σ’ αυτά τα συμφραζόμενα κινούμαστε και υλοποιούμε τα σχέδιά μας με τις ενέργειές μας. Στα συμφραζόμενα αυτά όμως δεν είμαστε οι μόνο που ενεργούν· υπάρχουν κι άλλοι.
 
Αυτά τα συμφραζόμενα δεν υπάρχουν πάντοτε επειδή εμείς τα φτιάξαμε και τα βάλαμε σε μια σειρά. Μπορεί συχνότατα να υπάρχουν ανεξάρτητα από εμάς, όμως μπορεί να αντιλαμβανόμαστε πως όλα τους, ή τα περισσότερα τουλάχιστον, ή έστω κάποια εξ αυτών, συναλυσιδώνονται σε μιαν αλληλουχία που κάπου οδηγεί, πως κάπως πέφτουν δηλαδή το ένα δίπλα στο άλλο σαν κομμάτια ενός παζλ, που όταν συμπληρωθεί τότε θα βγάζει ένα νόημα.
 
Αυτό το νόημα είναι στην πράξη δική μας νοητική σύνθεση. Είναι ένα μοτίβο που το βλέπουμε εκεί που δεν υπάρχει αυτοβούλως--μιας και δεν έχουν βούληση τα γεγονότα, βούληση έχουν οι άνθρωποι--όμως κατασκευάζοντάς το μεσ’ απ’ την παρατήρηση του κόσμου των συμφραζομένων γύρω μας, αυτό μας βοηθά ώστε να οργανώσουμε το χάος σε τάξη κι έτσι να βρούμε τη θέση μας μέσα σ’ αυτά τα γεγονότα και να φανταστούμε πώς θα ήταν άραγε δυνατόν να ωφεληθούμε αξιοποιώντας την τάξη και την οργάνωση που μόλις επιβάλαμε.
 
Έτσι αφού πρώτα “γνωρίσουμε” τον κόσμο γύρω μας με την αντίληψή μας όπως περιέγραψα, αρχίζουμε να τροποποιούμε την συμπεριφορά μας, ώστε καί καλύτερα να προσαρμοστούμε στις περιστάσεις, αλλά καί να ελέγξουμε τις περιστάσεις και να τις διαχειριστούμε με τρόπο ευνοϊκό--όπως μας φαίνεται--για τα σχέδιά μας, τις φιλοδοξίες μας, τους σκοπούς μας.
 
Είναι, επομένως, πρώτα ένα γνωστικό και κατόπιν ένα συμπεριφορικό ζήτημα όλο αυτό.
 
Και ξεκινά απ’ την ανάγκη να δώσουμε νόημα στα περιστατικά κι έτσι να βρούμε μια θέση που έχει κι εκείνη νόημα μέσα σ’ αυτά. Και η μία πλάνη μπορεί να φέρει την άλλη, τα δε συμφραζόμενα μπορεί να δανείσουν νόημα κι αξία σε μια σειρά από ενέργειες ενός ανθρώπου, και έτσι να μας φανεί πως αυτός μας βοήθησε σε κάτι, ενώ η τελική έκβαση των πραγμάτων μπορεί να καταδείξει πως μας έβλαψε βαθύτατα, πως μας πρόδωσε, πως μας πέταξε, και μας θυσίασε με σκαιότητα χωρίς δεύτερη σκέψη, σαν βρέθηκε προ ενός διλήμματος, λογουχάρη ή αυτός ή εμείς.
 
Η έκβαση των περιστάσεων φανερώνει την πραγματική αξία τους για τους σκοπούς και τα σχέδιά μας. Η έκβαση των ανθρωπίνων έργων φανερώνει την πρόθεση και το πραγματικό νόημα των ενεργειών των ανθρώπων που συναντούμε στη ζωή μας. Φανερώνει εάν εκείνοι θα είναι ήρωες ή κακοποιοί: τούτο μπορεί να μην το αναγνωρίσουμε αμέσως κι εξαρχής, και μάλλον οι γνωστικές μας πλάνες θα μας παρασύρουν, επειδή βιαζόμαστε, όταν προσεγγίζουμε την πραγματικότητα γύρω μας, να την τακτοποιήσουμε μέσα στα πολύ βολικά μας κουτάκια που θα της έδιναν ένα ευχάριστο κι ευνοϊκό νόημα για μας τους ίδιους.
 
Ο άνθρωπος αυτός με πρόδωσε και το ’κανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό που ακόμα δεν γνωρίζει, τόσα χρόνια μετά, είναι πως έτυχε να τον ακούσω να συζητά με τρίτο πρόσωπο για την βλάβη που ήδη σχεδίαζε να μου επιφέρει μήνες αργότερα. Ήταν η σφοδρότερη προδοσία που ’χω υποστεί, ήταν η βαρύτερη βλάβη, και μου άλλαξε την ζωή. Δεν έγινε αντιληπτό από κανέναν αυτό, βέβαια, για λόγους που ’χουν να κάνουν μ’ εσωτερικές δικές μου διεργασίες.
 
Άκουσα στα λόγια του μιαν περιφρόνηση που δεν πίστευα δυνατή σε άνθρωπο, και τον άκουσα να περιλαμβάνει στην περιφρόνηση αυτή και όλους τους ομοεθνείς μου, μολονότι κι ο ίδιος ήταν από γεννήσεως τέτοιος, αν κι από επιλογή, φαντάζομαι, πως κατέστη κάτι άλλο στην συνέχεια.
 
Θυμάμαι πως εμέμφετο ιδιαίτερα τους ανθρώπους που μας είχαν συστήσει και κάπως με είχαν φορτώσει σ’ εκείνον. Διότι ας μην λησμονούμε πως υπάρχει ένας ρόλος αχθοφόρου σε όποιον επωμίζεται την ευθύνη να βοηθήσει--παρά την θέλησή του, όπως αποδείχθηκε--κάποιον που βρέθηκε στην ανάγκη του--κι επειδή του λείπει η ανθρωπιά, βλέπει τους ανθρώπους ως άχθη.
 
Η ανακάλυψη της αλήθειας δεν είν’ ευχάριστο πράγμα, όταν σου γκρεμίζει τον πύργο τον φτιαγμένο απ’ τα βολικά κουτάκια που ’χες φτιάξει, κι είχες έτσι τακτοποιήσει και νοηματοδοτήσει την πραγματικότητα με τρόπο που δεν την ερμήνευε ορθώς όπως έχει αλλ’ όπως θα ήθελες να έχει.
 
Όταν όμως προκύπτει η αντίληψή μας να προσκρούει στην πραγματικότητα, τότε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα; Όχι, βέβαια. Τότε η μόνη ωφέλεια έρχεται αν αποφασίσουμε θαρραλέα ν’ αλλάξουμε την αντίληψή μας, να τροποποιήσουμε τη γνώση που έχουμε για τα πράγματα που μέχρι τότε θεωρούσαμε σταθερά σαν βράχο, και κατόπιν να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας κατάλληλα.
 
Μονάχα έτσι μαθαίνουμε, όταν εφαρμόσουμε σε τροποποιημένη πλέον συμπεριφορά τα πορίσματα της γνώσης που συλλέξαμε για την πραγματικότητα.
 
Όμως δεν τελειώνει εδώ το πράγμα. Ο αρχικός ήρωας μπορεί ν’ αποδείχθηκε κακοποιός σε μια μεταγενέστερη φάση των εξελίξεων, όμως σήμερα τον έχω στο μυαλό μου απλώς ως έναν ελλειμματικό άνθρωπο που ενήργησε όπως του υπαγόρευε η προβληματική του συμπεριφορά.
 
Συμπεριφέρθηκε όπως ήξερε να συμπεριφέρεται, κι άλλον τρόπο δεν γνώριζε να του δίνει τόση ικανοποίηση. Συμπεριφέρθηκε όπως εκείνος νοηματοδοτούσε κι αντιλαμβανόταν τη θέση του μέσα στα πράγματα εξυπηρετώντας τις δικές του προτεραιότητες, και μολονότι μ’ έβλαψε με τρόπο που θα επαρκούσε να διαχέεται στον κόσμο τούτο και τον επόμενο, δεν βλέπω άλλον τρόπο να τον εξηγήσω παρά μονάχα πως δεν γνώριζε να πράξει αλλιώς.
 
Τούτο δεν τον αθωώνει, βέβαια. Η βλαπτική συμπεριφορά είναι βλαπτική συμπεριφορά. Και δεν υπάρχει “αλλά” στον συλλογισμό μου αυτόν.
 
Θα μου πείτε τώρα, μήπως κι αυτό μια νοηματοδότηση δεν είναι; Ναι, πιθανώς να είναι, όμως ίσως και να βρίσκεται εγγύτερον της πάσης ατρεκείας, της πραγματικής αλήθειας ή της αληθινής πραγματικότητας δηλαδή. Η ατρέκεια είναι η βεβαιότητα για την αληθινή πραγματικότητα και κατά τον Πίνδαρο είναι η προσωποποίηση της Δικαιοσύνης.
 
Το αισθάνομαι ως οφειλή, όταν κάνω απολογισμό των γεγονότων εκείνης της μακρινής εποχής, ν’ αποδώσω δικαιοσύνη μέσα μου. Στην απονομή της δικαιοσύνης είμαι κι εγώ ένας ατελής άνθρωπος, όμως, γι’ αυτό υπάρχουν και τα ελαφρυντικά, ώστε η βεβαία ποινή που θα επιβάλω να μην είναι δυσανάλογη του αδικήματος που εγώ υπέστην στα χέρια του.
 
Επέβαλα ποινές σε δύο ενόχους. Στον άνθρωπο εκείνον επέβαλα την καταδίκη της μνήμης του. Ποτέ δεν θα ξαναπροφέρω τ’ όνομά του κι η μνήμη του δεν θα διαιωνιστεί από δικά μου έργα. Σ’ εμένα τον ίδιο επέβαλα την ποινή ν’ αλλάξει η ζωή μου κι η αντίληψή μου για τα πράγματα, και να μην επιτρέψω σε κανέναν πια να με καταστήσει θύμα.
 
Η πρώτη ποινή δεν θα τον αγγίξει, κι είναι από κείνες που η Δικαιοσύνη ορίζει αλλά ποτέ δεν βρίσκει τρόπο να τις εφαρμόσει, επειδή ο κακοποιός είναι φυγόποινος, κάπου εκεί στα ξένα. Η δεύτερη ποινή εφαρμόστηκε επώδυνα, όμως μ’ ωφέλησε, μολονότι δεν αποκατέστησε τη ζημιά που είχε συμβεί στο μεταξύ. Κι αυτό ήταν ακόμη ένα μάθημα: μερικές αδικοπραξίες δεν βρίσκουν ποτέ την επανόρθωσή τους, όμως αντί να πεθαίνουμε χίλιους θανάτους μένοντας πεσμένοι στα ερείπια της ζωής μας που δεν θα ορθωθούν ξανά όπως στέκονταν παλιότερα, επιβάλλεται να σηκωθούμε και να ξαναστήσουμε ένα υγιέστερο κτήριο, όσο πιο γερό γίνεται, κάπου αλλού.
 
Ίσως ο κακοποιός τελικά να ήταν ένας ήρωας για τον οποίον ποτέ δεν θα γραφτεί κάποιο τραγούδι και κανείς να μην τραγουδήσει αυτήν την άγνωστη πτυχή των έργων του.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.