Ο διάβολος που γνωρίζεις

Δεν μου ήταν σαφές τί πρέσβευε ο καθένας απ’ τους εννέα υποψηφίους προέδρους της Κεντροαριστεράς. Όχι γιατί δεν πρόσεχα τί αποκρίνονταν στα ντιμπέιτ τους, αλλ’ ακριβώς διότι πρόσεχα τί έλεγαν, κι έτσι διαπίστωνα καθώς τους άκουγα πως αναλώνονταν μάλλον σε κοινοτυπίες και φανφάρες με bullet points και λέξεις-κλειδιά που δεν έχουν και πολύ νόημα, μιας και τις ακούμε διαρκώς και με ποικίλη σειρά στις λεξοσαλάτες των θολών ρητορισμών των πολιτικών μας.

 

Το αυτί μου πήρε την Φώφη να διαβεβαιώνει πως το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκριτική του κι απομάκρυνε όσους πλήγωσαν την παράταξη, εννοώντας με πράξεις διαφθοράς, μιας κι αυτή ήταν η όψη που έθιγε το δημοσιογραφικό ερώτημα που μόλις της είχε τεθεί.

 

 Ήταν κάτι που είχε ξαναπεί με διάφορες διατυπώσεις, πως δηλαδή το ΠΑΣΟΚ πήρε ένα διαζύγιο απ’ το καθεστωτικό παρελθόν του που τόσο όμορφα σήμερα τρολλάρει το γνωστό φεϊσμπουκικό προφίλ που τιτλοφορείται “Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο”

 

Στ’ αγγλικά υπάρχει μια παροιμιώδης έκφραση που πάει “Better the devil you know (than the devil you don’t know)”. Κάτι τέτοιο ίσως να προκύπτει κι απ’ το αποψινό φωτογραφικό ενσταντανέ με τη Φώφη περιβαλλόμενη από παλιούς, ανδρεϊκούς υπουργούς, παροπλισμένους εδώ και καιρό, όπως ο Κώστας Λαλιώτης.

 

Δεν εκπλήσσει κανέναν, βέβαια, ένα τέτοιο οπτικό τεκμήριο που ξεκαθαρίζει σε σημαντικό βαθμό, άλλωστε, τί σόι διάβολος θα είναι αυτός της Φώφης, που κάπου τον ένιωθες γνώριμο όσο κρατούσαν τα ντιμπέιτ, καθώς επιχειρείτο να καλυφθεί μονάχα κάτω απ’ τ’ αραχνοΰφαντα πέπλα των χαριτωμένων τοποθετήσεων της τέως υπερνομαρχίνας Αθηνών. Τελικά ήταν γνώριμος γιατί ήταν ο απολύτως γνωστός.

 

Καταλαβαίνεις πολλά απ' το ποιοί περιβάλλουν κάποιον στις νίκες του και ποιοί στις ήττες του· απ' το ποιοί προσδοκούν να συνδεθούν με την επικράτησή του, εμφανιζόμενοι στο πλευρό του τη στιγμή που διακηρύσσει πως αυτός ο ίδιος συνιστά την αυθεντική φυσιογνωμία του κόμματος--αν όχι ακόμα των ιδεών που εκείνο θα πρεσβεύει, μιας και κάτι τέτοιο μέχρις ώρας ελλείπει--και τούτο μου ενδεικνύει, εμένα του κακοπροαίρετου, και τί περίπου θα είναι η Κεντροαριστερά της Φώφης.

 

Τα είχα γράψει πριν μια βδομάδα, όταν αποχαιρετούσα τον Σταύρο στον α΄ γύρο, λέγοντας πως ίσως του διέλαθε ότι το νέο κόμμα θα είναι ολοφάνερα το παλιό ΠΑΣΟΚ, όχι το ορθόδοξο βέβαια, διότι εκείνο γουστάρει να θυμάται, ενώ τούτο της Φώφης προτιμά να λησμονεί.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.