Θα θυμάστε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχόταν προεκλογικώς πως θα πήγαινε στην Ουάσιγκτον κι εκεί θ’ αξιοποιούσε τις εκπληκτικές του διαπραγματευτικές δεξιότητες ώστε ν’ αναμορφώσει και ανανεώσει εκ θεμελίων την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον ίδιο αυτοπροβαλλόμενο Μεσσία που διακήρυττε πως «μονάχα εγώ μπορώ να φτιάξω τα πράγματα».

 

Έκλεισε πια ένα έτος με τις ΗΠΑ στον αυτόματο πιλότο, μιας και η κυβέρνηση Τραμπ—κάτι που θα φάνταζε παλιότερα απλώς ένα αστείο βγαλμένο απ’ τους Simpsons—κινείται μεταξύ χάους και ανικανότητας, και ο ίδιος ο Τραμπ, ευρισκόμενος πλέον στην Ουάσιγκτον φανερώνεται απολύτως αδέξιος στο αντικείμενο που αποτέλεσε κι αντικείμενο του ψευδεπίγραφου βιβλίου του, Η Τέχνη της Συμφωνίας (“The Art of the Deal”).

 

Οι Ρεπουμπλικάνοι κι οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας τελικά κάπως έφτασαν σε μια συμφωνία επέκτασης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης για λίγες εβδομάδες μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, όταν ο επικεφαλής των δεύτερων Γερουσιαστής Τσακ Σούμερ επέλεξε να δεχθεί την υπόσχεση του διαβόητου, κατ’ επανάληψη ψεύτη επικεφαλής των πρώτων, Γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόννελ, που του υποσχέθηκε πως σύντομα θα επιτρέψει να τεθεί σε ψηφοφορία κάποιο νομοθέτημα που θα διευθετήσει ζητήματα των λεγόμενων Dreamers και ζητήματα χρηματοδότησης των δαπανών υγείας παιδιών από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν παντελώς απών από οιαδήποτε πτυχή αυτής της προσωρινής συμφωνίας, πιθανότατα παρακολουθώντας Fox and Friends τρώγοντας μπέργκερς στο κρεβάτι του.

 

Όπως έγραψε ο Τζος Μπάρρο στον Business Insider (διαβάστε εδώ, το παράθεμα σε δική μου απόδοση): «Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες τοποθετήσεις του Προέδρου συνιστούν πρόβλημα που συνέβαλε στην παύση λειτουργίας της κυβέρνησης. Αλλά υπάρχει κι άλλο σχετικό πρόβλημα: Μέλη του Κογκρέσου κι απ’ τα δύο κόμματα πιστεύουν πως ο Πρόεδρος είναι ένας αδύναμος διαπραγματευτής. Τούτο τους αποθαρρύνει απ’ το να έρθουν σε συμβιβασμό ακόμα και μεταξύ τους, διότι πιστεύουν πως θα είναι κάποια στιγμή σε θέση να τουμπάρουν τον Τραμπ φέρνοντάς τους εγγύτερον στις οικείες τους θέσεις. Γιατί άραγε να κάνουν μια συμφωνία τώρα, όταν πιστεύουν πως στο τέλος θα μπορέσουν να ξεμοναχιάσουν τον Τραμπ κι αυτός θα συμφωνήσει να τους δώσει περισσότερα;»

 

Η συντηρητική συντάκτρια της The Washington Post, Τζένιφερ Ρούμπιν έγραψε (διαβάστε εδώ, σε δική απόδοση το παράθεμα): «Αμφότερες οι πλευρές ξέρουν πολύ καλά πως δεν έχει νόημα να διαπραγματευτούν…με τον Τραμπ. Βγάζοντάς τον απ’ την μέση…τούτο θα καταστήσει πιθανή μια συμφωνία. Ο μεγάλος διαπραγματευτής εστάλη στους αγρούς να βοσκήσει…Ο Τραμπ αποκαλύφθηκε ως ένας μη-παίκτης, ένας κίνδυνος στη σύναψη συμφωνιών. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα στο brand του.»

 

Αυτή τη στιγμή οι μόνοι που πιστεύουν πως ο Τραμπ είναι ένας φανταστικός τεχνήτης της σύναψης συμφωνιών είναι ο ίδιος και όσοι τον υποστηρίζουν ώστε να παρεμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του Λευκού Οίκου στους ίδιους. Ποιά τέχνη της συμφωνίας και ποιά νέα ρούχα του αυτοκράτορα;

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.