Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, ομόφωνα την πρόταση των Η.ΠΑ. που προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.

 

Οι σημαντικότερες από τις κυρώσεις αφορούν τον εφοδιασμό της Β. Κορέας σε πετρέλαιο και αέριο.

 

Επί του προκειμένου να σημειωθεί πως η Κίνα είναι η χώρα που προμηθεύει τη Βόρεια Κορέα με τη μεγαλύτερη ποσότητα του αργού που εισάγει.

 

Έτσι, η απόφασης αυτής σηματοδοτεί την επιβολή του 8ου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, γεγονός που προκύπτει ως απάντηση στην έκτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας κατά την 3η Σεπτεμβρίου.

 

Επιπροσθέτως, απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ. Τα προϊόντα αυτά αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Βόρεια Κορέα το 2016, καθώς η αξία των εξαγωγών της ανήλθε σε 752 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κοινοποιημένα δεδομένα της Υπηρεσίας Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην Κορέα. Σχεδόν το 80% των προϊόντων αυτών κατέληξε στην Κίνα.

 

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα εκτιμώντας ότι "δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή".

 

"Εάν συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μπορεί να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον. Αν αποδείξει ότι μπορεί να ζει ειρηνικά, ο κόσμος θα ζήσει ειρηνικά μαζί της", συνέχισε η Χέιλι.

 

"Η σημερινή απόφαση δεν θα είχε υιοθετηθεί χωρίς την ισχυρή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ", πρόσθεσε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια.

 

Για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η απόφαση που υιοθετήθηκε είναι "ισχυρή", "ισορροπημένη" κι επιτρέπει στον ΟΗΕ να επιδείξει "ενότητα" και "αποφασιστικότητα".

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η πρώτη εκδοχή του κειμένου μετασχηματίστηκε από την πλευρά των ΗΠΑ καθώς αρχικά προέβλεπε απόλυτο εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

 

Αντ' αυτού, τώρα, αναμένεται να τις περιορίζει στα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από 1η Οκτωβρίου και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1η Ιανουαρίου, για μια περίοδο 12 μηνών. Αυτό σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας σηματοδοτεί μια μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ.

 

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Λιου Τζιεγί, συνέστησε στη Βόρεια Κορέα να "λάβει σοβαρά την προσδοκία και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας" να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ζήτησε απ' όλες τις πλευρές "ψυχραιμία" κι αποφυγή εντάσεων.

 

Ακόμη, υπερθεμάτισε για την επανεκίνηση των διαπραγματεύσεων.

 

Συμπληρωματικά, η Κίνα και η Ρωσία είχαν προτείνει να προστεθεί μια παράγραφος που προέβλεπε την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. "Νομίζουμε ότι είναι μεγάλο λάθος το ότι υποτιμάται αυτή η πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Κίνας. Παραμένει στο τραπέζι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα επιμείνουμε να εξεταστεί", υπογράμμισε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια.

 

Για λογαριασμό των Η.Π.Α. η πρεσβεύτρια, Νίκι Χέιλι, χαρακτήρισε προσβλητική την πρόταση αυτή.

 

Σημειωτέον πως κατά τη συζήτηση επί των προτάσεων κυρώσεων δεν προκρίθηκε το "πάγωμα" των πόρων του Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, θέμα το οποίο φάνηκε να μην επιθυμεί η ρωσική πλευρά. 

 

Τέλος, οι κυρώσεις δεν αγγίζουν τόσο πολύ τους βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεάτικων πλοίων στη θάλασσα, καθότι 35.000 βορειοκορεάτες μετανάστες εργάζονται σταθερά στη Ρωσία. Όπως γίνεται αντιληπτό, το ζήτημα αυτό αποτελούσε επιθυμία της ρωσικής πλευράς.

 

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.