Πραγματικά είναι εξαιρετικη η  τιμή που μου κάνετε να βρίσκομαι εδώ. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. έχω παρακολουθήσει μέρος της  προσυνεδριακής διαδικασίας και αυτό τον γόνιμο διάλογο.

Πριν κάθε άλλο διαβιβάζω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής προεδρίας του προέδρου της  κύριου Αναστασιάδη.

Το 2013 η Κύπρος είχε οδηγηθεί στο χείλος της οικονομικλης καταάρρεσυσης και η συμμετοχή της στην ευροζώνη ήταν ρευστή. 

Από το 2009 είχε ξεκινήσει ήδη η οικονομική κρίση. Η επιχείρηση έκλεινε η μια μετά την άλλη. Είχε χαθεί η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη  στο τραπεζικό σύστημα. Καταθέσεις έφευγαν. Δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο ίδιο το κρατος. Στην αρχή της διακυβερνησης του προέδρου Αναστασιαδη είχαμε ρευστοτητα μόνο για 30 μερες.

 

Όμως ας πάμε λίγο πιο πίσω. τότε που το κράτος δαπανούσε αλόγιστα, λεφτά που δεν είχε. Πραγματοποιουσε αυξησεις, μοιραζε μισθούς και επιδόματα. Την ίδια περίοδο διοχέτευε λεφτά σε νοικοκυρια και επιχειρησεις. 'Ομως οπως διαπιστώσαμε με οδυνηρο τροπο δεν ειναι βιωσιμο αυτο. Οδηγεί σε μια φούσκα που συμπαρασύρει όλη την οικονομια.

 

Τρίτη χρονιά αναπτυξης με ρυθμους που σημερα θα φτασουν το 4 τοις εκατο. Σταθεροτητα εμπιστοσυνη, σταθερη προοπτικη επενδύσεων όλο αυτά έχχουν αποκατασταθει. Η αναβλητικοτητα και  τα ημιμετρα ειναι συνταγη για οικονομικές περιπέτειες. Η εμπιστοσυνη αποκαθίσταται οταν καποιος κανει αυτα πουπρεπει να κάνει.

Και η εμπιστοσυνη ειναι το βασικο χαρακτητριστικο αναποτυξης. 

Θέλω να τονίσω  οτι οι αυξησεις στη φορολογια φερνουν παντα το αντιθετο αποτελεμσα σε καιρο κρισης.

Υλοποιήσαμε ενα μνημονιο και μειωσαμε το ΑΕΠ στο 0 τοις εκατό  χωρίς να βάλουμε εναν φόρο. Καταργησαμε τον ενφια. Έχει εισαχθει μονιμη φορολογια για καθε επιχειρηση και εχει εφαρμοστει φορολογικη ελαφρυνση σε καινοτομες επιχειρησεις. Οι φορολογικες ελαφρύνσεις  αποτελουν ενα κινητρο φορολογικο. Για να κρατησουμε σταθερο φορολογικό  πλαισιο έπρεπε να κρατησουμε σταθερο έλειμμα. έτσι μειωσαμε τις κρατικες δαπανες κατα 10 τοις εκατο. 

Το καναμε μια φορα ομως. τωρα πλεον οι δαπανες αυξανονται σταθερα τοσο οσο τα ορια μας το επιτρεπουν. καθε οικονομια χρειαζονται τραπεζες που να χειριζονται σωστα τις οφειλες τους. 

Στην Κύπρο  έχουμε διανύσει σημαντικές επιδοσεις. Αυτό ειναι αποτελεσμα καλων επιδοσεων με σημαντικά κινητρα και ενος περιβάλλοντος σταθεροτητας και εμπιστοσύνης.

Και δεν ειναι μονο ο τουρισμος. Έχουμε την αλματλωδη ιδιωτική εκπαίδευση. Είδαμε να έρχονται επενδυσεις και ο αριθμος των ιδιωτων φοιτητων αυξανεται κατακορυφα.

 

Συνεχη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για αυξησητης  οικονομίας.

 

Η πιο σημαντικη διαπίστωσή μου ειναι οτι η οδός του λαικισμου και των συνθημάτων δεν μπορουν να βοηθησουν καπου, μπορουν ομως να διακυβευσουν τα παντα.

 

Η Κυπριακη οικονομία αντέδρασε ηρεμα και με συνεση ισως γιατι η κυπριακή ηγεσία  μίλησε με ειλικρίνεια στους πολίτες  και δεν κρυφτηκε πίσω από την Τρόϊκα . Πρεπει να μιλαμεμε αληθεια και να υπερασπιζόμαστε τις ελευθερες οικονομιες. Πρεπει να επιβραβεύουμε  την οικονομικη προσπάθεια. πρέπει να επενδυσουμε στη νεα γενιά που θα είνα  απαλλαγμένη από παλιές νοοτροπίες .

Αυτός πρλεπει να ειναι ο ρολος μιας υπευθυνης κυβέρνησης που μπορεί  να δημιουργήσει προοπτικές. Αν πράξετε αυτα θα τα καταφερετε και θα ειστε δίπλα μας στο σκληρο πυρήνα της Ευρώπης  δυνατη και δημιουργική. 

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.