Όλοι οι Νονοί του Προέδρου

Το CNN έβγαλε την είδηση χθες (διαβάστε εδώ) σύμφωνα με την οποία ο αρχικώς-εχθρός-του-Τραμπ-που-κατόπιν-έγινε-φίλος-του-που-έπειτα-έγινε-επικεφαλής-της-καμπάνιας-του-που-μετά-έγινε-σύμβουλός-του-που-εν-συνεχεία-απελύθη-και-που-κάπου-ενδιάμεσα-κελάηδησε-σε-δημοσιογράφους-και-ποιός-ξέρει-πού-αλλού Στήβεν Μπάννον, τέως και νυν ισχυρός άνδρας του λαϊκιστικού διαύλου παραπληροφόρησης Breitbart κι αυτόκλητος ηγέτης της Εναλλακτικής Δεξιάς κι εσχάτως ανακάμψας δηλωμένος (λυκο)σύμμαχος του Προέδρου (ουφ! μακρυνάρι), είχε κυκλοφορήσει το 2015 υλικό που ενδείκνυε την ύπαρξη δεσμών μεταξύ εταιρειών του Ντόναλντ Τραμπ με το οργανωμένο έγκλημα και τους νονούς του, δεσμών που εκτείνονται σε βάθος πολλών ετών.

 

Αυτό ίσως να ξενίσει τους Έλληνες αναγνώστες, όμως θα υπενθυμίσω πως ο Μπάννον είχε διανύσει μεγάλη διαδρομή εντός της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς και κυρίως εκτός αυτής, προτού φτάσει να καταστεί τους τελευταίους μήνες του 2016 το ακροδεξιό-λαϊκιστικό μπουλντόγκ του Τραμπ. Την εποχή που κυκλοφόρησε αυτό το υλικό, ο Μπάννον κατέβαλλε προσπάθεια στήριξης της θνήσκουσας προεκλογικής εκστρατείας του αχώνευτου Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ απ’ το Τέξας.

 

Αυτό το υλικό του Μπάννον δεν έχει ακόμα περιέλθει στην κατοχή των ΜΜΕ, όμως εικάζεται πως είναι πιθανόν να το εξετάζει ήδη ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μύλλερ, τέως διευθυντής του FBI κι έμπειρος διώκτης του οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος ερευνά την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016.

 

Σε τούτο κατατείνει τόσο η σύνθεση της ερευνητικής του ομάδας, με άτομα που έχουν εμπειρία κατεξοχήν στη διώξη οικονομικών εγκλημάτων, όσο και το περιεχόμενο των κατηγοριών που απήγγειλε ήδη εις βάρος του Πολ Μάναφορτ προ ολίγου καιρού, κι εις βάρος άλλων συνεργατών του Τραμπ, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από σκοτεινές οικονομικές συναλλαγές και παρατυπίες.

 

Άλλωστε η εντολή που έλαβε ο Μύλλερ κατά τον διορισμό του τον εξουσιοδοτούσε να ερευνήσει οιαδήποτε άλλη σκοτεινή πτυχή αναδείκνυε η κεντρική έρευνά του για τη ρωσική ανάμιξη. Η ποινική έρευνα του Μύλλερ, θυμίζω, δεν έχει χρονικό περιορισμό, κι οι αρχικές ελπίδες του κόσμου του Τραμπ ότι θα εξατμιζόταν μέσα σε λίγους μήνες μάλλον έχουν διαψευστεί.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Τραμπ έχει συνδεθεί με το οργανωμένο έγκλημα, με παράγοντες του εγκλήματος όπως φυγόδικοι ή/και κατάδικοι σήμερα.

 

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο το περιοδικό Esquire θα φιλοξενήσει άρθρο (ήδη διαθέσιμο online εδώ) σχετικά με τους “Never Trumpers”, δηλαδή Ρεπουμπλικάνους που επιμένουν να μην στηρίζουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Στο άρθρο αποκαλύπτεται ότι η εφημερίδα The Wall Street Journal «έπνιξε» πέρσι δύο δημοσιογραφικές της έρευνες που αφορούσαν στις πολλές συνδέσεις του Τραμπ με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς ήδη η εφημερίδα είχε αρχίσει να προσανατολίζεται στην στήριξη του τότε υποψηφίου.

 

Το άρθρο του Esquire δεν περιέχει κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια σχετικά με το τι ακριβώς είχαν φέρει στο φως οι έρευνες της WSJ, όμως είθισται τέτοιες ογκώδεις και ζουμερές έρευνες ν’ αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη ευάλωτα σε χάκερς, ή πάλι να διαρρέονται από τους ίδιους τους συντάκτες τους σ’ εναλλακτικούς διαύλους σ’ εύθετο χρόνο.

 

Τον Μάρτιο του 2016, το PolitiFact εξακρίβωσε ως αληθή τα σχόλια που είχε κάνει για τον Τραμπ ο τότε αντίπαλός του για το προεδρικό χρίσμα Τεντ Κρουζ σχετικά με συνδέσεις του Τραμπ με το οργανωμένο έγκλημα (διαβάστε εδώ). Στο άρθρο αυτό που μόλις παρέθεσα θα βρείτε υπερσυνδέσμους και σε άλλα δημοσιεύματα για το ίδιο ερώτημα.

 

Τον Μάιο του 2016, το Politico δημοσίευσε ένα λεπτομερές άρθρο με τίτλο «Τί ακριβώς ήσαν οι δεσμοί του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μαφία» (δική μου απόδοση του τίτλου, διαβάστε το εδώ), του βραβευμένου με Πούλιτζερ Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον. Οι συνδέσεις που αποκαλύπτει ο Τζόνστον είναι διεξοδικές.

 

Το The New Republic δημοσίευσε λεπτομερές άρθρο τον Ιούλιο του 2016 (διαβάστε εδώ) με τον κάπως ανοικονόμητο αλλά σαφέστατο τίτλο «Το ρωσικό πλυντήριο του Τραμπ—πώς να χρησιμοποιήσετε τον Πύργο Τραμπ κι άλλους πολυτελείς ουρανοξύστες για να ξεπλύνετε βρώμικο χρήμα, να διευθύνετε ένα διεθνές συνδικάτο του εγκλήματος, και να προωθήσετε έναν αποτυχημένο κτηματομεσίτη μέχρι τον Λευκό Οίκο» (δική μου η νεοελληνική απόδοση).

 

Το πράγμα ήταν απλό, κι η τεκμηρίωση εκτενής: πανάκριβα κτηματομεσιτικά «φιλέτα» στο Μανχάταν χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα μαύρου ρωσικού χρήματος με τη συνδρομή του Ντόναλντ Τραμπ, που πολύ βολικά δεν έθεσε ποτέ του τις άβολες ερωτήσεις στους Ρώσους μαφιόζους, με ορισμένους εκ των οποίων ο ίδιος ήταν κωμαστής σε κοσμικά ή ιδιωτικά πάρτυ, και στους οποίους πούλησε ο ίδιος (κι αγόρασε απ’ αυτούς !!! ) ακίνητα σε κτήρια ιδιοκτησίας του. Παρόμοια υπόθεση βαρύνει δικαστικώς τον προρρηθέντα Πολ Μάναφορτ.

 

Το χρήμα που έρρευσε προς το Μανχάταν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, εκείνα τα όμορφα χρόνια του μέθυσου προέδρου Μπαρίς Γιέλτσιν και κατόπιν στα χρόνια του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναζήτησε φιλόξενες τσέπες σε μεγαλοκτηματομεσίτες, όπως ο Τραμπ κι ο συμπέθερός του, Τσαρλς Κούσνερ, καταδικασμένος κακουργηματίας το 2005 και πατέρας του Πρώτου Γαμπρού, Τζάρεντ συζύγου Ιβάνκας, οι οποίοι αποδέχονταν συνδιαλλαγές με ανώνυμους αγοραστές ή πωλητές και χρήματα από σκοτεινές πηγές που άλλοι δεν θα πλησίαζαν.

 

Προσφάτως, τέλος, η εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε άρθρο με τον διόλου ασαφή τίτλο (σε δική μου απόδοση) «Η προ 30 ετών προσφορά του Τραμπ για καζίνο στο Σίντνεϊ απερρίφθη λόγω δεσμών του με τη Μαφία» (διαβάστε το εδώ).

 

Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον αυτές οι συνδιαλλαγές αυτές θα καταστούν αιχμή του δόρατος της έρευνας του Μύλλερ, και τί θα προκύψει μέσω αυτής.

 

Προσθήκη: Όπως δημοσίευσαν μόλις προ ολίγων λεπτών οι The New York Times (διαβάστε εδώ), ο Στήβ Μπάννον θα παραιτηθεί απ' το Breitbart, έπειτα απ' την αποκήρυξή του απ' τον Τραμπ και χορηγούς του.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.