Έχουμε περάσει σ’ έναν μελανζέ και γι’ αυτό κίβδηλο φεμινισμό τύπου Ιβάνκα Τραμπ, που δήθεν επαινεί τον γυναικείο δυναμισμό, αλλά διαιωνίζει τα στερεότυπα αφού όχι μόνο δεν τ’ αμφισβητεί, αλλά τα ενισχύει προβάλλοντας την γυναικεία επιχειρηματικότητα ή επιτυχημένη παρουσία στις καριέρες και τα επαγγέλματα περίπου ως κάποιο εξωτικό πουλί και ως εξαίρεση απ’ την φυσιολογική ροή και τάξη των πραγμάτων.

 

Πρόκειται για ’ναν άδειο ρητορισμό, μια παρηγορητική φλυαρία, αφού η γυναίκα ακόμη πρέπει να δικαιολογήσει πώς στο διάολο της καρφώθηκε η ιδέα να βαλθεί να κάνει καριέρα, ή άκουσον άκουσον να καταπιαστεί με παραδοσιακά «αντρικά επαγγέλματα».

 

«Πανέμορφες γυναίκες διαπρέπουν σε αντρικά επαγγέλματα.»

 

Έτσι προλόγισε η γυναίκα κεντρική παρουσιάστρια των ειδήσεων του Σταρ, Μάρα Ζαχαρέα, το ρεπορτάζ που παρουσίασε προ ολίγου γυναίκα συνάδελφός της και το βίντεο για μια διαιτήτρια, το οποίο εκφώνησε επίσης γυναίκα δημοσιογράφος.

 

Και κάπως έτσι, μέσα από έμφυλα σχόλια και γλώσσα που βγήκαν παραδόξως από γυναικεία στόματα φανερώνεται πόσο βαθιά έχουν συγκροτηθεί τα μυαλά τους μέσα από δεκαετίες (και παράδοση αιώνων) ανδροκρατίας, ώστε να εναγκαλίζονται πλήρως το σύστημα που επιμένει να τις τοποθετεί σε κουτάκια. Καθόλου παραδόξως, βέβαια.

 

Όσο την ξετυλίγεις από νοήματα την ανωτέρω φράση, τόσο προκύπτουν λάθη κι άλλα λάθη. Ας πούμε, μοιάζει ν’ απορεί η δημοσιογράφος που πανέμορφες γυναίκες επέλεξαν επαγγέλματα, και μάλιστα «αντρικά», ενώ ίσως θα μπορούσαν ν’ ασκήσουν «γυναικεία», λ.χ. να φανταστώ επαγγέλματα όλο νάζι, χάρη κι ομορφιά; Ή ακόμα καλύτερα, να μην επιλέξουν καν επάγγελμα, αλλά να μεριμνήσουν να καταστούν νύφες-τρόπαια για κάποιον πλούσιο; Και τί πάει να πει αντρικά ή γυναικεία; Μήπως δεν έχουμε γυναίκες στο στρατό κι ακόμα ακόμα καί στα μέτωπα των πολέμων; Μήπως πάλι υφέρπει, όπως μου επεσήμανε η φίλη Πολυξένη Μαρκούτη, η αντίληψη πως προόδευσαν ακριβώς εξαιτίας της ομορφιάς τους; Μήπως πάλι στ’ «αντρικά επαγγέλματα» επιτρέπεται να προοδεύσουν μονάχα οι άσχημες κι όχι οι πανέμορφες;

 

Στη συνέχεια, η ίδια γυναίκα δημοσιογράφος μιλώντας για τα American Music Awards, προλόγισε το επόμενο βίντεο:

 

«Οι άντρες μπορεί να πήραν τις περισσότερες διακρίσεις, αλλά οι γυναίκες ήταν εκείνες που μαγνήτισαν τα περισσότερα βλέμματα.»

 

Ώστε, λοιπόν, της φάνηκε φυσιολογική, δίκαιη και ίση η μοιρασιά:

  • Άντρες—διακρίσεις και καταξίωση στο επάγγελμα και στην εθνική ή παγκόσμια προβολή

  • Γυναίκες—μαγνήτισαν τα βλέμματα των αντρών με τις εμφανίσεις τους, που άλλωστε είναι κι η αποστολή τους, εκεί που των ανδρών είναι η καριέρα

Υπάρχουν πολλών λογιών καταπιέσεις, και καταπίεση δεν είναι μονάχα η άγρια θεοκρατική τυραννία επί των γυναικών ορισμένων κρατών ή πολιτισμών εκτός Ευρώπης, αλλά και οι ριζωμένες αντιλήψεις στον δήθεν προοδευμένο κόσμο, που ούτε τα ίδια τα θύματα δεν διστάζουν ν' ασπαστούν και να θεωρήσουν ως μια νόρμα άξια διαιώνισης

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.