Ποιος είναι πραγματικά ο λόγος που κλείνουν το καταφύγιο Χαλκίδας; Επικαλούνται και χρησιμοποιούν το νόμο όσοι πρώτα τoν καταπάτησαν; Η στάση του Δήμου Χαλκίδας είναι γνωστή, ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης έχει ενημερωθεί; 

 

Σε μία χώρα με 1,5 εκατομμύριο αδέσποτα, χιλιάδες κακοποιήσεις, εσκεμμένη αδιαφορία της πολιτείας ή ακόμη και οργανωμένη εξόντωση από τις αρχές με απόφαση του Εισαγγελέα Χαλκίδας κλείνει ένα πρότυπο καταφύγιο με 130 σκυλιά και 70 γάτες. Ο δήμος Χαλκίδας μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Εισαγγελία και την Αστυνομία βάζουν λουκέτο και βγάζουν στο δρόμο 200 σκύλους και γάτες. Μπροστά στην πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Χαλκίδας Ζωή Χαϊνά ο υπεύθυνος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Αντώνης Πανούσης, δήλωσε ότι πρέπει να θανατωθούν όσα ζώα είναι άρρωστα και καλαζαρικά, ζώα τα οποία θα μπορούσαν να ζήσουν κάνοντας τις ανάλογες θεραπείες. 

 

Σημειωτέον ότι ο δήμος Χαλκίδας διαθέτει δημοτικό κυνοκομείο στο οποίο δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας καθώς δεν υπάρχει καν μόνιμος κτηνίατρος και υπάρχουν πολλά ανεμβολίαστα, μη αποπαρασιτώμενα, άρρωστα, χωρίς θεραπείες σκυλιά με την είσοδο να απαγορεύεται στους πολίτες αν και δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Γι' αυτό βέβαια δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Εισαγγελία. 

 

Γιατί κλείνει το καταφύγιο; 

 

Στα περισσότερα φιλοζωικά καταφύγια δίνεται πολύ δύσκολα άδεια από το κράτος ενώ φυσικά τα αντίστοιχα δημοτικά κυνοκομεία λειτουργούν είτε παράνομα και ανενόχλητα είτε παίρνουν πολύ ευκολότερα άδεια με εικόνες ντροπής να κάνουν το γύρο της χώρας και του κόσμου (βλ. Βόλος, Φλώρινα, Λαμία, Σέρρες, Κοζάνη, κ.α.).

Το συγκεκριμένο καταφύγιο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997, με τη δωρεά του Νεοζηλανδού Κλάιβ Χιμένεθ στο Ζωόφιλο & Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας ενός κτήματος 8,5 στρεμμάτων, την εθελοντική εργασία των μελών της φιλοζωικής, τις γενναιόδωρες προσφορές επιχειρηματιών της πόλης και την οικονομική συμπαράσταση της τότε Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. 

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του, το καταφύγιο εναρμονιζόταν πλήρως με την τότε ισχύουσα νομοθεσία. Το 2003 άλλαξε ο νόμος περί καταφυγίων, ζητήθηκαν επί πλέον έργα, τα οποία ολοκληρώθηκαν μέσα στο επόμενο διάστημα. Η Πολιτεία, όμως, αρνήθηκε τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας εξαιτίας μη νόμιμα μεταγενέστερων γειτονικών κατοικιών. 

Δηλαδή, το καταφύγιο κλείνει γιατί, αφού δημιουργήθηκε, οικοδομήθηκαν σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων (ο νόμος ορίζει τη δημιουργία καταφυγίου ζώων σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από κατοικημένη περιοχή) κατοικίες, οι οποίες πήραν με "άγνωστο τρόπο" άδεια από την πολεοδομία, διότι θεωρητικά η πολεοδομία δεν θα έπρεπε να τους δώσει άδεια, εφόσον υπήρχε ήδη το καταφύγιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Editorsall.gr, μερικές άδειες δόθηκαν παράνομα και μερικά κτίσματα οικοδομήθηκαν παράνομα μιας και τα οικόπεδα είναι μη άρτια.

 

Το έργο του καταφυγίου

 

Εκατοντάδες ζώα κάθε χρόνο φιλοξενούνται, στειρώνονται και κατόπιν υιοθετούνται μέσα από το καταφύγιο "Clive". Πολλά από αυτά νοσηλεύθηκαν, θεραπεύτηκαν, χειρουργήθηκαν με βαριά κατάγματα και άλλα προβλήματα υγείας. Όλα τα ζώα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε κτηνιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Είναι από τα λίγα καταφύγια στην Ελλάδα με 24ωρη παρουσία φροντιστών που διαμένουν στο χώρο και εκτελούν τις εργασίες καθαριότητας, τον προαυλισμό των ζώων, την χορήγηση των ημερησίων γευμάτων και φαρμάκων. Όλα τα ζώα έχουν σωστό σωματικό βάρος, είναι υγιή χωρίς έσω και έξω παράσιτα. Οι κτηνίατροι του συλλόγου, οι οποίοι συνεργάζονται εθελοντικά, επισκέπτονται το καταφύγιο δυο φορές την εβδομάδα για άμεση επιτήρηση των συνθηκών και της υγείας των ζώων. 

Κάθε χρόνο ο σύλλογος σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους του οργανώνει προγράμματα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία δεν σταματούν καθόλη τη διάρκεια του έτους τα τελευταία δέκα χρόνια. 

Μόνο τον Απρίλιο του 2014 σε ένα μεγαλειώδες τετραήμερο στειρώθηκαν 576 ζώα από όλη τη μείζονα περιοχή, (από το Σχηματάρι ως το Αλιβέρι). Η απάντηση του Δήμου Χαλκιδέων σε πρόσκληση για συμμετοχή και βοήθεια στην προσπάθεια αυτή ήταν αρνητική. Εν αντιθέσει, έφτασαν στο σημείο να σύρουν στα δικαστήρια τους γιατρούς που τόσο σκληρά και αφιλοκερδώς εργάστηκαν για τα αδέσποτα. Ο Δήμος Χαλκιδέων για το πρόγραμμα διαχείρισης του 2015 δαπάνησε 100.000 ευρώ για στείρωση 500 ζώων. Για τα 576 που που στειρώθηκαν σε τέσσερις ημέρες στοίχισαν στην πολιτεία ΜΗΔΕΝ ευρώ. 

 

Πρότυπου καταφύγιο 

 

Καθημερινά οι εθελοντές - μέλη του Συλλόγου απασχολούνται στο να βοηθούν ζώα στους δρόμους μέσα και έξω από την πόλη, (τάισμα, φάρμακα, περισυλλογές και μεταφορά στους κτηνιάτρους), τη στιγμή που όλα αυτά είναι καθήκον της πολιτείας. Όλη η εθελοντική δουλειά γίνεται αγόγγυστα, αδιάλειπτα, με έξοδα που πληρώνονται από την φιλοζωική. 

Το καταφύγιο "Clive" είναι πρότυπο καταφυγίου για όλη την Ελλάδα. Όλα τα ζώα φέρουν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα, με ιατρικό φάκελο το καθένα ξεχωριστά και με αιματολογικές εξετάσεις ετησίως επαναλαμβανόμενες. Οι κτηνίατροι που συνεργάζονται με το καταφύγιο, επιβάλλουν να ελέγχουν και να εξετάζουν κάθε νεοεισερχόμενο ζώο, που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο καταφύγιο.

Επί σειρά ετών, ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο για τα αδέσποτα της πόλης. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί για την δράση μας, είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί τα γραφεία και το καταφύγιο "Clive". 

 

Η στάση του Δήμου και της Πολιτείας 

 

Σε αντίθεση με την τον Δήμο και την πολιτεία, το 2014, ο φιλοζωικός σύλλογός της Χαλκίδας στήριξε το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Χαλκιδέων, βοηθώντας ενεργά στην περισυλλογή και μεταφορά στην κλινική 300 αδέσποτων ζώων της περιοχής. Για αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος Χαλκιδέων επαινέθηκε για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Περιφερειάρχη κυρίας Ρένας Δούρου, καθώς επίσης και στην διημερίδα που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Ωνάση στην Στέγη Γραμμάτων και τεχνών.

 

 

Τα ερωτήματα που γεννώνται: 

 

 • Αν πάρει ο Δήμος αυτά τα 150 ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, που θα τα πάει; Όσα παίρνουν καθημερινά φάρμακα (2-3 φορές την ημέρα), ποιος εγγυάται από το Δήμο ότι θα συνεχίσουν οι θεραπείες τους και ποιος (ονομαστικά) θα τις αναλάβει;

 • Θα κάνει πράξη ο Δήμος ή η Πολιτεία τα λεγόμενα του νομοκτηνίατρου, ότι όλα τα ηλικιωμένα και άρρωστα ζώα θα θανατωθούν; Με ποια διάταξη νόμου είναι σύμφωνη αυτή η πράξη;


 • Εάν τα υγιή ζώα αφεθούν ελεύθερα στους δρόμους της Χαλκίδας, δεν θα επιβαρύνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα της πόλης; Οι κάτοικοι είναι σύμφωνοι; Έχουν ερωτηθεί από το Δήμο;


 •  Το Δημοτικό κυνοκομείο το οποίο λειτουργεί με ένα άτομο προσωπικό και μόνο τις πρωινές ώρες, είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος, ποιος θα έχει την ευθύνη των ζώων; Πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου; 
 • Έχει ο Δήμος τόσα πολλά χρήματα, ώστε να θέλει να αναλάβει τα ζώα που εδώ και τόσα χρόνια ο Σύλλογος πληρώνει για αυτά τροφές και φάρμακα; Αν είναι έτσι, γιατί δεν αναλαμβάνει όλα αυτά τα αδέσποτα ζώα που περιφέρονται στους δρόμους μέσα και έξω από τη Χαλκίδα, τα οποία κατ’ εκτίμηση ξεπερνούν τις 3000;
 • Γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος των εθελοντών στο Δημοτικό κυνοκομείο; Άλλωστε, έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί με χρήματα όλων των φορολογουμένων πολιτών καιτης Ευρωπαϊκής Ένωσης

 • Όταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έχουν φτάσει τα 1.500.000 σε όλη την Ελλάδα, αναρωτιόμαστε ποιο είναι σοφότερο. Να κλείσουμε τα ήδη υπάρχοντα καταφύγια ή να κατασκευάσουμε και άλλα με τη μέριμνα είτε των φιλοζωικών σωματείων, είτε της πολιτείας;

 • Ποιος είναι πραγματικά ο λόγος που κλείνουν το καταφύγιο Χαλκίδας; Επικαλούνται και χρησιμοποιούν το νόμο όσοι πρώτα τoν καταπάτησαν; Η στάση του Δήμου Χαλκίδας είναι γνωστή, ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης έχει ενημερωθεί; 

 

Την Τρίτη το πρωί οι αρχές της Χαλκίδας -μη έχοντας τηρήσει καν τους τύπους- πήγαν στο καταφύγιο του Φιλοζωικού Συλλόγου Χαλκίδας για να πάρουν τα πρώτα σκυλιά. Είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου που τις εμπόδισε με την κτηνίατρο που εδώ και χρόνια παρακολουθεί ιατρικά, στειρώνει και εμβολιάζει τα ζώα του καταφυγίου να πρωταγωνιστεί. Η Ειρήνη Ταπούτη είναι η η κτηνίατρος που στείρωσε αφιλοκερδώς 576 σκυλιά σε 4 μέρες, η κτηνίατρος που περιθάλπει τα σκυλιά του καταφυγίου και τα αδέσποτα, η κτηνίατρος που σήμερα μπήκε μπροστά και δήλωσε σε όλους τους κρατικούς φορείς ότι "από πάνω μου θα περάσετε για να πάρετε ένα από τα ζώα που εγώ προστατεύω". 

 

Η Ειρήνη Ταπούτη είναι ιδιοκτήτρια της κλινικής Κυανούς Σταυρός με την κόρη της Νεφέλη Σίνου και το 2014 μέσα σε 4 ημέρες σε συνεργασία με εθελοντές στείρωσε ΔΩΡΕΑΝ 576 αδέσποτα σκυλιά στην κλινική της. Ο Δήμος που προσκλήθηκε σε αυτή τη δράση όχι μόνο δε συμμετείχε αλλά τελικά κατέληξε η κτηνίατρος να βρεθεί υπόλογη απέναντι στη δικαιοσύνη. Για να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις της δημοτικής αρχής μπορεί να σημειωθεί ότι το 2015 δόθηκαν 100.000 ευρώ για τη στείρωση 500 αδέσποτων εντός 1 έτους ενώ η κ. Ταπούτη στείρωσε 576 αδέσποτα χωρίς ούτε 1 ευρώ εντός 4 ημερών. 

 

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την ηρωίδα γιατρό να απαντάει στις αρχές τούτου του τόπου και να παραδίδει μαθήματα ήθους και τόλμης.

 

Σχόλια (2)

 • anon
  μαρια (χωρίς επαλήθευση)

  ..πολυ ωραιο το αρθρο σου,σταματινα..θα ρωτησω,απλως..''γιατι ο εισαγγελεας,δεν ζηταει την κατεδαφιση των παρανομων κτισματων,που ειναι [μη αρτια] τα περισσοτερα,και το σημαντικοτερο ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ του καταφυγιου..??ΓΙΑΤΙ,ΑΡΑΓΕ??ε,λοιπον,θα πω..οτι ειπα στον αντιδ.του αιγαλεω[φιλης..λεγεται]..,που μ επεπληξε ,επειδη ταιζω τις γατουλες στο μπαρουταδικο[που παρατανε οι ''δημοτες''του,και δεν εχει ''μεριμνησει''ουτε αυτος..,ουτε ο μπιρμπας για την ΕΥΖΩΙΑ τους]..οταν μου ειπε πως του χαλανε το ''ιματζ''..,τον ρωτησα ''εχετε δει..τι βρωμιες αφηνουν πισω τους τα διποδα..στο παρκο..,κι οχι μονο"??,και μου απαντησε ,πως ''τι να πουμε στους''ανθρωπους''??,για να του δωσω την εξης..''μα φυσικα..,δεν μπορειτε να τους πειτε κατι..,να τους επιπληξετε.τα''πελατακια-ψηφοφορους''σας θα εγκαλεσετε??οχι,βεβαια..επομενως,θα τα βαλετε με τα ζωακια..,που ειναι ''ανυπερασπιστα''[ετσι..νομιζετε..κακομοιροι πολιτικαντηδες..],και το σημαντικοτερο ολων..,δεν ζητιανευετε την ψηφο τους...επομενως,σας ειναι αχρηστα...η δουρου,δεν εχει καποια αρμοδιοτητα??,ο μπακογιαννης??,οσο για το λογο που ''λυσσανε'' να κλεισει το καταφυγιο..,ειναι πολυ απλος..,η λεξη κλειδι,ειναι ΕΘΕΛΟΝΤΕς,ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟς..διαβασαπιο πανω,πως μεσα σε 4 μερες στειρωθηκαν 576 ζωακια..κοστος??ΜΗΔΕΝΙΚΟ...[σχεδον]...,ο ''δημος'' το 2015,στειρωσε 500 ζωακια..κοστος??100.000 e...λποιπον??ο νοων..νοειτω..ποιον''νομο''επικαλουνται μωρε??αυτον..,που τον εχουν ξεπατωσει στο ''τσαλαπατημα''??η δημαρχαρα της χαλκιδας..,τι ακριβως κανει????καθεται και κυτταζει,αμετοχος??τι ''φρουτο''ειναι παλι αυτος ο ''νομοκτηνιατρος''??.,που συμφωνει να ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ ολα τα ηλικιωμενα και αρρωστα[καλαζαρικα??] ζωακια??τοσο ''ασχετος'' ειναι??δεν ξερει,πως το καλααζαρ,θεραπευεται με την καταλληλη αγωγη??ποιος ΝΟΜΟς ..,σε ποια διαταξη το γραφει αυτο??''επαινεθηκε'' ο δ.χαλκιδας το 2014..,με την ''συμμετοχη''?? της δουρου??ΤΩΡΑ..,να ''ΕΠΑΙΝΕΣΕΙ''την ''δημαρχαρα'' που συμφωνει με αυτο το αισχος...ειναι για''βραβειο''...ο ''τυπος''.....και για να τελειωνω..''κοντα στο νου..κι η γνωση'',παιδια..ολος ο καβγας,ειναι για το''παπλωμα''....οταν υπαρχουν ΕΘΕΛΟΝΤΕς[πραγματικοι,ομως..],δεν υπαρχει λογος υπαρχξης ''κυνοκομειων-κολαστηριων''[βλ.βολος,κοζανη,σερρες??..κλπ],''φιλοζωικων''σωματειων..κλπ...''ευαγων''ιδρυματων...οπως στην κρητη,με την περιπτωση του αλεξανδρου,που θελουν να του βγαλουν τα ζωακια ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ...κλπ...επομενως,δεν υπαρχουν ΚΟΝΔΥΛΙΑ,ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙς..κλπ...[δηλ...''μασα''..γιοκ..]...τι ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ??,απ ολα αυτα??αλλωστε η ''φιλοζωια'' ειναι ενα ΕΠΙΚΕΡΔΕς ''επαγγελμα...για να μην ξεχναμε κι αυτο το αισχος..,με διαφορα ''ατομα'' που ΕΞΑΓΟΥΝ ζωακια..,''δηθεν'' με ΥΙΟΘΕΣΙΑ...αυτα,δεν τα βλεπει κανενας ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑς..,εκει δεν υπαρχει ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ??αλλα,ειπαμε..''ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ..,ΑΡΗ''...

  Αυγ 02, 2017
 • anon
  Μαρία (χωρίς επαλήθευση)

  Μπράβο για τη δημοσίευση! Για την παράνομη αυτή απόφαση, χρειάζεται νομίζω προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης και δημοσίευση σε ελληνικά και ξένα κανάλια, διεθνείς φιλλοζωικούς οργανισμούς για παγκόσμια κατακραυγή! Ντροπή μας, είμαστε για κλάμματα!!!

  Σεπ 21, 2017

Leave a comment

Plain text

 • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.